No-Show Nedir? Cottonbro adlı kişinin Pexels'daki fotoğrafı

No-Show Nedir?

Günlük hayatımızda sıklıkla karşılaşılan bir kavram haline gelen no show, başta restoranlar olmak üzere spor tesisleri, uçak biletleri, masaj salonları gibi birçok yerde karşımıza çıkar. Peki no show nedir? No show, en temel şekliyle ifade etmek gerekirse rezervasyonla çalışan işletmelerin korkulu rüyası olarak tanımlanabilir. Rezervasyon yaptıran bir kişi, söz konusu rezervasyona gelmez veya rezervasyonunu haber vermeksizin iptal ederse bu kişinin işlemleri no show kategorisinde değerlendirilir.

Rezervasyon sistemiyle çalışan işletmeler arasında restoranlar için çok ciddi bir zarar kalemi teşkil eden no show oranlarını düşürmek oldukça önemli bir misyondur. Karlılık oranını düşüren, zaman ve maliyet tasarrufu yapılmasını engelleyen, iş planlamalarını sekteye uğratan, yeni restoran ziyaretçilerine ulaşılmasının önünde büyük bir engel oluşturan no show ile mücadele etmek ve yenilikçi çözümlerle no show oranlarını düşürmek, Rezervem ekibinin sunduğu eşsiz ön ödemeli rezervasyon sistemi ile artık mümkün. Restoranlarda no show oranlarını %97 oranında düşürmenin sırrını gelin birlikte keşfedelim.

No-Show Nedir? Volkan Vardar adlı kişinin Pexels'daki fotoğrafı

Ön Ödemeli Rezervasyon Sistemi

Restoran rezervasyonlarının haber verilmeksizin iptal edilmesinin önüne geçmek ve no show kavramını literatürden kaldırmak için rezervasyonlar yaptırılırken ön ödeme alınması, etkili bir çözüm sunar. Rezervasyonu oluşturan misafirin kredi kartından provizyon şeklinde alınan ön ödeme, esasında tam olarak bir ödeme olmayıp kredi kartından ödeme miktarı kadar provizyon alınması ve bloke koyulması işlemi olarak ifade edilebilir. Ön ödemeli rezervasyon sistemi ile misafirlerin rezervasyonlarına önem vermesi sağlanarak rezervasyon yaptırmasının kişiye bir sorumluluk yüklediği en naif bir şekilde anlatılır.

Rezervem ön ödemeli rezervasyon özelliği ile rezervasyonunu gerçekleştiren misafir, restorana geldiği zaman rezervasyonu check-in yapılır ve kredi kartındaki bloke kaldırılır. Misafir rezervasyona gelmediğinde ise kredi kartındaki blokeyi satış işlemine dönüştürme inisiyatifi bulunmuş olur. Kısacası ön ödemeli rezervasyon özelliği ile - bilhassa restoranlar için - no show probleminde, restoranların güçlü bir pozisyonda yer alması sağlanır.

No-Show Nedir? Waldemar Brandt adlı kişinin Pexels'daki fotoğrafı

İki Kere Düşünmek

No show nedir? Sorusuna cevap vererek başladığımız yazımızda no show oranlarını düşürmek için yapılması gerekenin ön ödemeli rezervasyonlar almak olduğunu ve restoranlar özelinde bu çözümün Rezervem tarafından profesyonelce sunulduğunu belirttik.

Ön ödemeli rezervasyon yönteminin bu denli etkili olmasını sağlayan husus, esasında rezervasyon yaptıran misafire rezervasyonu iptal edecekse dahi değişen durumu restorana haber vermesi ve rezervasyonu iptal ettirmeden önce ikinci kez düşünmesini sağlamasıdır. Restoranın kapalı gişe olmasını sağlamak için rezervasyon yaptıran misafirlerinizin iki kere düşünmesi, maliyetlerinizi ciddi oranda azaltacak ve kârlılık oranınızı maksimize edecektir.

Önemli Olan Anlaşılmak

No show oranlarını düşürmenin en önemli yollarından birisi ise hiç şüphesiz başta restoranlar olmak üzere rezervasyon sistemiyle çalışan işletmelerin müşterilerine neden rezervasyonlarda provizyon işlemiyle birlikte ön ödeme aldığını anlatabilmesidir. Müşterilerle iletişime geçildiğinde ön ödemeli rezervasyon sisteminin aslında bir dayatma olmadığını, rezervasyona ilişkin kurulan iletişimin daha güçlü bir temelde yükselmesini sağlamak için bir avantaj ve gereklilik olduğunu en iyi şekilde vurgulamak gerekir.

Hiçbir zaman unutulmamalıdır ki no show oranlarını düşürmek için öncelikle anlatmak ve daha önemlisi anlaşılmak gerekir. No show kavramını ortadan kaldırmak için Rezervem ekibi olarak ön ödemeli rezervasyon sistemimiz ile her daim restoranların yanındayız.

Rezervem'in ön ödemeli rezervasyon sistemi hakkında detaylı bilgi almak için buraya tıklayın.

Rezervem'in yeni WhatsApp SMS özelliği ile misafirlerinize WhatsApp üzerinden sms bildirimleri yapabilirsiniz. WhatsApp SMS özelliği ile ilgili detaylı bilgi için buraya tıklayın.

Restoranların kronik No-Show sorununa kalıcı bir çözüm: Ön ödemeli rezervasyon
Blog: Restoranların kronik No-Show sorununa kalıcı bir çözüm - Ön Ödemeli Rezervasyon

Restoranlar için no-show; kârlılık oranını düşüren, verimsizliği arttıran, ciddi oranlarda zarara sebep olan kronik bir problemdir. Rezervasyonunu konfirme eden misafirin rezervasyonuna gelmemesi, o misafir için yapılan hazırlıklar, ayırılan masa, doluluk sebebiyle alınmayan diğer rezervasyonlar gibi nedenler doğrultusunda zarar olarak sonuçlanır.

Devamı